Spijkermat of acupressuur mat?

zo 22-01-2023 | Workout tips

Wil je starten?

Stuur mij gewoon een berichtje en ik neem snel contact met je op.

Wandelen: Een Stap in de Richting van Gezondheid en Lang Leven

Wandelen is meer dan alleen een manier om van A naar B te komen. Het is een eenvoudige, toegankelijke en uiterst effectieve manier om zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid te bevorderen. In deze blog verkennen we de veelzijdige voordelen van wandelen, van...

5 voordelen van ijsbaden en/of een koude douche

1: Maakt gelukkig (komen gelukshormonen vrij) 2: Minder kans op hart- en vaatziekten 3: Uitgebalanceerd immuunsysteem 4: Minder droge huid 5: Rusthartslag daalt 1) Gelukshormonen krijgen een flinke boost bij koude trainingen. De blootstelling aan kou stimuleert de...
Liggen op een spijkermat op de wal van de Naardervesting

Waarom een (acupressuur)spijkermat?

De spijkermat wordt veel gebruikt voor een goede lichamelijke en mentale ontspanning. De voordelen hiervan zijn beter slapen, meer rust, meer energie en een sneller herstel van het lichaam (activatie van het para-sympathische zenuwstelsel).

Ook kan je de spijkermat op deze manier inzetten bij rugklachten, stijve spieren, pijnlijke nek- en schouders, reumatische klachten en o.a. fibromyalgie.

Voordelen gebruik van

  •  Stimulatie van de doorbloeding (heeft een positief effect op spieren en organen)
  • Aanmaak van Oxytocine (dit is ook een gelukshormoon die de pijnprikkels verlaagt en een ontspannende werking heeft)
  • Ontspannend voor lichaam en geest.

Uitstekend te gebruiken bij…

  • hoofdpijn en nekpijn
  • rugpijn
  • buikpijn
  • verkoudheid
  • spanning
  • ischias

Helaas is een acupressuur mat niet voor iedereen bestemd. Zo wordt het afgeraden bij huidproblemen. Tenminste zolang die huidproblemen zich bevinden op de plek waar je het matje wilt gaan gebruiken. Doordat een matje beschikt over scherpe puntjes, kan dit de huid namelijk nog meer beschadigen.
Daarnaast kun je een spijkermat beter niet gebruiken bij problemen met bloedstolling, of bij gebruik van bloedverdunners.
Ook zwangere vrouwen moeten vooraf hun arts of verloskundige contacteren, om te checken of het gebruik van een spijkermat verstandig is.

Wat is acupressuur?

Waar komt dan het woord Acupressuurmat vandaan? De werking van de spijkermat kan je vergelijken met Acupressuur. Volgens de filosofie van de Chinese geneeskunde bevinden zich in de huid een aantal energiebanen (of meridianen) die eindigen in de vingertoppen en tenen. Een energiebaan geeft energie door aan een hoofdorgaan en spieren. Elk energiebaan bevat een aantal zogenoemde acupunctuur- of acupressuurpunten verdeeld over het lichaam.

Door deze drukpunten te stimuleren kan je een effect uitoefenen op de organen en de spieren die hiermee in contact staan. Dit kan positieve effecten hebben zoals het verlichten van pijn, toename van vitaliteit en biedt ondersteuning bij emotionele en psychische aandoeningen zoals stress, nervositeit, angst en verslavingen. Ook is gebleken dat dit het zelf genezend vermogen van het lichaam kan herstellen wanneer deze in disbalans is.

Hoe lang mag je op een spijkermat liggen?

Begin met 15 minuten en verhoog dit naar 20 tot 30 minuten per keer.

Hoe vaak een spijkermat gebruiken?

Begin met een paar keer per week, bouw dit langzaam op naar om de dag, tot 1x per dag.