5 voordelen van ijsbaden en/of een koude douche

zo 22-01-2023 | Mindset

Wil je starten?

Stuur mij gewoon een berichtje en ik neem snel contact met je op.

Wandelen: Een Stap in de Richting van Gezondheid en Lang Leven

Wandelen is meer dan alleen een manier om van A naar B te komen. Het is een eenvoudige, toegankelijke en uiterst effectieve manier om zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid te bevorderen. In deze blog verkennen we de veelzijdige voordelen van wandelen, van...

Spijkermat of acupressuur mat?

Waarom een (acupressuur)spijkermat? De spijkermat wordt veel gebruikt voor een goede lichamelijke en mentale ontspanning. De voordelen hiervan zijn beter slapen, meer rust, meer energie en een sneller herstel van het lichaam (activatie van het para-sympathische...

1: Maakt gelukkig (komen gelukshormonen vrij)
2: Minder kans op hart- en vaatziekten
3: Uitgebalanceerd immuunsysteem
4: Minder droge huid
5: Rusthartslag daalt

1) Gelukshormonen krijgen een flinke boost bij koude trainingen. De blootstelling aan kou stimuleert de afgifte van endorfine, wat weer een positieve werking heeft op het remmen van ons stresshormoon(cortisol). Je maakt meer dopamine en serotonine aan, waardoor je beter in je vel zit.

2) Bruin vet is een weefsel wat zich bevind boven sleutelbeenderen en langs de aorta. Het is in staat veel vet en suiker om te zetten in warmte. Door die omzetting van vet en suiker kan bruin vet een rol spelen bij de bestrijding van obesitas en hart- en vaatziekten.

3) Koude trainingen/koud douchen zorgt voor een toename van het aantal witte bloedcellen. Deze verdedigen het lichaam tegen bacteriën, virussen, parasieten en schimmels.

4) Een droge huid wordt grotendeels veroorzaakt door te warm douchen. Als je veel of (te) warm doucht, was je vetcellen namelijk van je lichaam af. Deze vetcellen zorgen ervoor dat je huid zacht aanvoelt en niet uitdroogt. Na je warme douche 30sec. koud afspoelen doet al wonderen!

5) Langdurige koude training zorgt voor een lagere rusthartslag op langer termijn.
Dit komt mede door het trainen van de elasticiteit van je bloedvaten, wat ervoor zorgt dat je bloed beter gaat stromen. Dit is bevorderlijk voor het hart, omdat je slagaders beter ondersteund zijn.